Veelgestelde vragen

Kan ik een vignet ook in de ANWB winkel kopen?

Vignetten voor Oostenrijk en Zwitserland kun je in de ANWB winkel aanschaffen of online bestellen. Een vignet hoef je niet vooraf te reserveren, de datum voor het Oostenrijk vignet wordt ter plekke geknipt in de winkel. Neem je lidmaatschapspas mee, dan ontvang je korting op de administratiekosten. Let op: Vertrek je binnen 3 werkdagen? Koop dan je vignet in de winkel. Zoek hier de dichtstbijzijnde ANWB winkel.

Mag ik een vignet retourneren of ruilen?

Nee. Het recht op herroeping geldt niet voor vignetten. Behalve als je aankoop onvolledig of beschadigd geleverd is, want dat is natuurlijk niet de bedoeling! Is dit toch het geval neem dan zo snel mogelijk contact met ons op via de Klantenservice ANWB Winkel.

Waar moet het vignet bevestigd worden?

Er worden hoge boetes (120 euro) gegeven voor het niet of onjuist bevestigen van een vignet. Gebruik daarom onderstaande bevestigingsinstructies. Deze instructie geldt voor beide landen.
Auto: Vignet goed zichtbaar aanbrengen linksboven aan de binnenkant van de voorruit, aan de kant van de bestuurder. Bevestig het vignet voordat je de grens van Oostenrijk of Zwitserland over gaat.
Motor: Motorrijders dienen het vignet op een goed zichtbare en niet gemakkelijk te vervangen onderdeel te plakken, bijvoorbeeld op de benzinetank. Bevestig het vignet voordat je de grens van Zwitserland of Oostenrijk over gaat.
Caravan: In Zwitserland heb je voor een caravan of aanhanger een extra vignet nodig. Als je caravan een voorruit heeft, bevestig je het vignet op dezelfde wijze als bij de auto. Indien er geen voorruit is bevestig je het vignet aan de linkerzijde op een niet verwisselbare makkelijk te bereiken plaats in verband met diefstal.

Is een vignet kenteken gebonden?

Nee. Zowel het vignet voor Oostenrijk als Zwitserland is niet kenteken gebonden. Het kenteken wordt niet geregistreerd op de sticker die je bij ANWB koopt.

Verkoopt ANWB ook digitale vignetten?

Nee. Bij ANWB is het niet mogelijk om een digitaal vignet aan te schaffen.

Moet ik mijn aankoopbewijs (bon) meenemen op reis?

Je moet onderweg kunnen aantonen dat je het vignet bij een officieel verkooppunt hebt gekocht. Neem het aankoopbewijs (de bon of factuur) altijd mee op vakantie. Je dient de bon te bewaren gedurende de geldigheid van het vignet.

Ik reis met een auto en caravan. Heb ik dan twee vignetten nodig?

Dit is verschillend per land.
Oostenrijk: Aanhangwagens (caravans/ boottrailers) die door personenauto's en motorvoertuigen met een max. gewicht van 3,5 ton worden getrokken, hoeven niet van een vignet te zijn voorzien.
Zwitserland: Voor alle Zwitserse autosnelwegen (Nationalstrassen) is het Autobahnvignet verplicht, ook voor aanhangers en caravans.

Verkoopt ANWB ook vignetten voor andere landen zoals Slovenië/Kroatië/Tsjechië?

Nee, bij ANWB kun je alleen terecht voor vignetten Oostenrijk en Zwitserland.

Kan ik, nadat ik een vignet voor Oostenrijk heb besteld, de ingangsdatum wijzigen?

Het kan gebeuren dat je per ongeluk een Oostenrijk vignet bestelt met de verkeerde ingangsdatum. Bestellingen die na 10 uur ’s ochtends zijn geplaatst kunnen dezelfde werkdag vóór 17.00 uur nog gewijzigd worden. Neem hiervoor contact op met de Klantenservice ANWB Winkel.

Mijn bestelling is incompleet, wat moet ik doen?

Wat vervelend, dat is niet de bedoeling. Neem gelijk contact op met de Klantenservice ANWB Winkel en zij helpen je verder.

Wat moet ik doen als ik het vignet niet (op tijd) heb ontvangen?

Heb je het vignet niet ontvangen binnen de gestelde levertijd? Neem dan contact op met de Klantenservice ANWB Winkel. Vertrek je binnen 3 werkdagen? Ga dan naar een ANWB Winkel om direct je vignet te kopen. Bekijk de dichtbij zijnde winkel hier.